Famullia e Bizës

Fra LANDI JAKU,

Administrator i Famullisë së Shën Nikollës në Bizë. 

Në Kep të Rodonit motra e Gjergj Kastriotit, Mamica, kishte ndërtuar manastirin dhe kishën për motrat e shën Klarës (klarisat). Aty afër ishte edhe kështjella e Gjergj Kastriotit.

 

Me pushtimin e kësaj zone nga ana e turqve, motrat u detyruan të largoheshin prej Shqipërie. Kishën dhe kuvendin ua kanë lënë fretërve. Aty shumë kohë gjendej edhe Provincialati françeskan (1713-1827).

 

Në vitin 1837 ipeshkvi i Lezhës, mons. Gabriel Barišić nga Bosnja, e restauroi kuvendin dhe atje edhe vdiq (në vitin 1839).

 

Pasi fretërit prej asaj qendre vazhdimisht e kanë shërbyer popullin e zonës, në vitin 1862 ipeshkvi i Durrësit, Mons. Rafael De Ambrosio, OFM, ua besoi fretërve famullinë. Fretërit në të njëjtin vit e ndërtuan kishën e re në nder të shën Nikollës ipeshëv në Bizë.

 

Në territorin e kësaj famullie dikur ekzistonin shumë kisha: e shën Pjetrit e Palit, e shën Dimitrit, e shën Vlashit, e shna Prendës etj. – gjë që dëshmon se aty jetonin katolikët me shumicë.

 

Famullitari i fundit i Bizës në kohën e komunizmit ishte Fra Viktor Volaj (1959-1967). Ai e ka riparuar kishën e vjetër dhe ka shkruar edhe një monografi shumë të bukur për famullinë e Bizës (e botoi don Tomë Gjugja, në Gjakovë 2005, fq. 143). Në kohën e tij Biza kishte 10 lagje, 109 familje dhe 803 besimtarë.

 

Pas ndalimit të fesë në Shqipëri në vitin 1967, kisha e Bizës shërbente si pallat kulture. Në vitin 1991 prapë u bë kishë, kurse shtëpia e famullitarit ishte e pabanueshme. Në fillim famullinë e shërbente Fra Zef Pllumi, pastaj jezuitët (P. Gianfranco Iacuzzi), të cilët e rregulluan kishën dhe e ndërtuan shtëpinë. Pas tyre ndërroheshin meshtarët dioçezanë dhe rregulltarët (fretërit, skalabrinianët, koncepcionistët dhe celestinët).

 

Nga viti 2016 Bizën prapë e shërbejnë françeskanët – nga Kuvendi i Tiranës.

 

Famullia sot ka rreth 1.500 besimtarë.

Famullia e Bizës

Google Maps content is not displayed due to your current cookie settings. Click on the cookie policy (functional) to agree to the Google Maps cookie policy and view the content. You can find out more about this in the Google Maps privacy policy.