Zona e Kelmendit

Fra VITOR DEMAJ,

Administrator i Famullive të Kelmendit.

Zona e Kelmendit (sipas Frang Bardhit) në vitin 1638 kishte rreth 250 shtëpi katolike, me 2.900 besimtarë. Nga viti 1700 është ndarë në dy famulli: në famullinë e Selcës, të kushtuar shën Nikollës ipeshkëv, dhe në famullinë e Vuklit, të kushtuar shën Klemintit I., papë.

 

Momentalisht shërbehet nga Kuvendi i Arrës së Madhe.

SELCA i ka amzat që nga viti 1737, kur aty u ndërtua qela e fratit (Fra Antoni nga Montemurro). Në atë kohë kjo famulli kishte 13 fshatra, me 1.106 besimtarë katolikë. Kishën dhe qelën i rindërtoi Fra Joakim Serreqi rreth vitit 1900. Aty e hapi edhe shkollën. Në vitin 1906 Selca kishte edhe 55 anëtarë të Urdhrit françeskan shekullar. Në kohën e komunizmit kisha dhe qela e fratit u shndërruan në qendër kulture. Kisha e re në Selcë u ndërtua në vite 1997-2006.

VUKLI është famulli shumë e vjetër. Dihet se e kanë shërbyer Fra Salvatori nga Offida dhe Fra Pali nga Mantova, derisa tradhtisht u vranë në vitin 1644. Nga viti 1649 e kanë shërbyer Fra Benedikti nga Soligo dhe Fra Hiacinti nga Setia. Ata, në vendin që në atë kohë quhej Spaia, e sot quhet Vukël, e kanë ndërtuar edhe kishën e shën Klementit. Amzat janë ruajtur që nga viti 1865, kur Vukli kishte 1.621 besimtarë, kurse në vitin 1908 kishte 10 fshatra me 2.106 besimtarë. Kisha e re në Vukël u ndërtua në vitin 1998-2001.

TAMARE përpara nuk kishte kishë. Ishte pjesë e famullisë së Selcës. Kishën e Shna Nodut të Padovës dhe qendrën pastorale në Tamare e ndërtoi Fra Livio Sorsoli, në vitin 1995-1996, duke i përshtatur ndërtesat e ish kooperativës.

VERMOSHI e kishte edhe para komunizmit kishën e shën Pjetrit, si filiale e famullisë së Selcës. Kisha e re e Martirizimit të shën Gjon Pagëzuesit është ndërtuar në vite 1995-1997.

NIKÇI edhe në shekullin XVIII kishte një kapele të vogël. Kisha e re e Zojës Ndihmëtare në Nikç u ndërtua në vitin 2003.

GRABOMI e kishte një kapele të vjetër që nga koha e misionarëve të parë (1636-1644). Prej saj kishin mbetur vetëm themelet. Pas lirimit të fesë Fra Livio Sorsoli në vitin 1996 e ndërtoi aty një kapele në nder të shën Gjergjit martir.

QAFA E PERDOLECIT përpara nuk kishte kishë. Që nga viti 2014 aty po ndërtohet një kapele, filiale e Selcës. 

BROJA e kishte kishën e shën Jozefit edhe para gati 200 vjetëve. Ajo gjatë komunizmit u shndërrua në qendër kooperative, por pas lirimit të fesë prapë u bë kishë dhe u shërben kremtimeve liturgjike.


Zona e Kelmendit

Google Maps content is not displayed due to your current cookie settings. Click on the cookie policy (functional) to agree to the Google Maps cookie policy and view the content. You can find out more about this in the Google Maps privacy policy.